Lumbago

lumbago_wiem_o_zdrowiu
  • Forum
  • to prawdopodobnie jest lumbago. najlepiej iść do lekarza może być rodzinny. powinien przepisać jakieś środki przeciwbólowe lub zastrzyki. a bez recepty to maść rozgrzewająca Viprosal B lub ...(więcej)
  • witam,mam problem ,z bólem kręgoslupa u dołu jest to wręcz kłócie w jednym miejscu z promieniowaniem na lewą noge,lekarz dal mi tydzien zwolnienia,po tygodniu ból sie zmiejszyl ale dalej unie...(więcej)
  • Witam, ja tez średnio raz w roku mam bóle , w tym roku ,,siekło,, mnie w sierpniu w trakcie zbierania ogórków, padal sobie deszczyk i zawiało.Tak jak w tym roku nie bolało jeszcze nigdy 5 godz...(więcej)
  • Tylko nie poszlem dobra:) sama nazwa lumbago to tylko opis bolu, ktory moze byc spowodowany roznymi czynnikami np. przeciazeniem. Mozliwe ze jakis nagly ruch spowodowal naciagniecie jakiegos miesnia l...(więcej)
  • Może pójść w stronę homeopatii? Nie zaszkodzi, a może pomoże. Ostatnio czytałam trochę o tym i znalazłam ciekawą stronkę, może komuś się przyda homeopatia.biz.pl...(więcej)
  • współczuję bulu mnie też dopadło ale jutro idę do swojego neurologa może coś poradzi pozdrawiam...(więcej)
  • zgadzam sie zpeterem gdy ja mialem podobne bole plecow to po zazyciu jednej dawki wszystko wracalo do normy i juz nc nie bolalo...(więcej)
  • Cierpię od czasu do czasu na mocny ból w dole pleców. Podobno to lumbago, czyli korzonki. Jaki lekarz specjalista jest pomocny przy bólach kręgoslupa?...(więcej)
  • Cześć. Znacie jakieś środki aby złagodzić ból, bo mnie zgina w pół? Kiedyś nawet nie zdawałem sobie sprawy z bólu i dziwiłem się, że kogoś boli a teraz niestety i mnie dopadło. PomóÅ...(więcej)
  • Na bóle krgosłupa polecam technikę bowena.Działa.Sama korzystam z tej techniki i jestem bardzo zadowolona.Lista terapeutów xxx...(więcej)

Forum -> Doraźne łagodzenie objawów lumbago

Tytuł:Doraźne łagodzenie objawów lumbago
Autor:ksas
15.2.2011, 12:51
Witam! Prawdopodobnie cierpię na lumbago. Niedługo idę z tym do lekarza, jednak jak na razie muszę walczyć samemu z tym bólem. Czy ktoś może poradzić jak łagodzić ból. Nie mogę brać zbyt silnych leków przeciwbólowych, ponieważ codziennie prowadzę samochód. Czy ktoś może coś doradzić?

Autor:ksenia
15.2.2011, 14:17
jesli masz takei bóle to czemu jeszcze nie byłeś u lekarza? doraźnie moga trochę pomów masaże i leki przeciwbólowe dostępne bez recepty. Jednak musisz iść jak najszybciej do lekarza

Autor:ami
16.2.2011, 08:03
no właśnie- w przypadku lumbago niezwykle ważne jest, aby jak najszybciej iść do lekarza. Dzięki temu unikniesz jakiś poważniejszych komplikacji. doraźnie mogą jednak pomóc leki przeciwbólowe. jednak powinienes ograniczyć jazdę samochodem.

Autor:Peter
16.2.2011, 11:24
jeśli masz takie bóle pleców, to możesz wziąć pyralginę. w twojej sytuacji jest to najlepsze rozwiązanie, ponieważ nie będziesz zdekoncentrowany i będziesz mógł normalnie prowadzić samochod.

Autor:Maciej50
17.2.2011, 08:22
Zgadzam się z Peterem- gdy ja miałem podobne bóle pleców, to po zażyciu jednej dawki wszystko wracało do normy i już nic nie bolało.

Autor:ksas
17.2.2011, 13:20
już byłem u lekarza, na szczęście wystarczą tylko masaże i leki. dzięki za rady. pozdrawiam serdecznie.

Autor:maciej
23.3.2011, 13:45
zgadzam sie zpeterem gdy ja mialem podobne bole plecow to po zazyciu jednej dawki wszystko wracalo do normy i juz nc nie bolalo

Odpowiedz:

Tytuł:
Autor:
Tekst:
Wpisz poprawną odpowiedz
aby wysłać wiadomość
Co jest wolniejsze: ślimak czy gepard?

lumbago_ciekawostki

Ciekawostki

Krzywica

Krzywica jest dolegliwością będąca powodem niedoboru witaminy D. Niedobór ten doprowadza do upośledzenia gospodarki wapniowo-fosforanowej. Na wystąpienie tej dolegliwości najbardziej narażone są niemowlęta szybko rosnące, otyłe oraz karmione mlekiem krowim.

Czy wiesz, że...

Ból kolana może przeszkadzać w wykonywaniu obowiązków, zarówno w domu, jak i w pracy, zwłaszcza gdy nasila się podczas chodzenia, kucania czy klękania. Jest objawem, którego nie powinno się ignorować. Jeśli nie ustępuje przez kilka dni, należy skonsultować się z lekarzem (ortopedą).

Polecamy

Lordoza
Kręgosłup wygięty w stronę brzuszną. Chora osoba przypomina kaczkę. Coś to przypomina? A może po prostu Ty albo ktoś z Twoich znajomych ma takie schorzenie? Jest to lordoza. Lordozy są naturalne i występują w odcinku szyjnym oraz lędźwiowym kręgosłupa. Jednak czasami się zdarza, że pogłębiają się i powodują trwałe deformacje ciała.

Metamizol jest jednym z najpowszechniej używanych środków przeciwbólowych. W Polsce znany jest od wielu lat jako preparat o nazwie Pyralgina i stosowany szeroko w leczeniu bólu, także pooperacyjnego. Chociaż jest stosowany w praktyce lekarskiej od lat dwudziestych ubiegłego wieku (wprowadzony do leczenia w 1922 r.). Leczenie bólu ostrego i przewlekłego przy użyciu substancji metamizol, podawanej w formie doustnej lub parenteralnej było wielokrotnie poddawane ocenie klinicznej.