| Tytuł: | JAK Przyśpieszyć leczenie |
| Autor: | Mario 4.3.2010, 14:40 |
| Przez ostatni rok zaniedbałem kręgosłup i pare dni temu podczas pracy przy wykonywaniu skłonu doznałem urazu kręgosłupa tzw. Lumbago lub postrzał. Zdarzało mi się to już wcześniej więc wiem że musze odczekać ok 10 dni i ból przejdzie. Ale ból jest nie do zniesienia no i 10 dni w pozycji leżącej tak ze. Pytania: Jak przyśpieszyć leczenie może ktoś z was miał taki sam problem? Może istnieją jakieeś leki? Jak zapobiec takim urazom? Jakie wykonywać ćwiczenia? | |
| Autor: | dsfd 4.3.2010, 14:40 |
| przyłączam się do życzeń.. 1 do 3 razy w roku tez mam takie coś.. jest książka ZAUNER'a (albo jakoś podobnie) "Bóle kręgosłupa" przy lumbago/postrzale radzi - leżeć na płaskim z nogami pod kątem 90* - np na krześle - jak przy spięciach z nogami 90*. -ciepło sięubierać -ogrzewać krzyż maściami lub termoforem, albo elektryczną poduszką.. u mnie jest tak, że "zły" ruch ścina z nóg - taki ból (w krzyżu - na szczęście z nogami wszystko ok). może ktoś poleci sprawdzoną przez siebie maść rozgrzewającą i przeciwzapalną?? sprawa pilna - kto to przeszedł ten wie :) | |
| Autor: | sylwester 4.3.2010, 14:41 |
| hmm ja mam to codziennie prawie ale nie z taka sila, zawsze pomaga mi jedna torebka nimesilu z rana,imamspokoj na caly dzien, a przytym lek ten jest bardzo lagodny dla przewod i zoladka | |
| Autor: | Mariola 29.10.2010, 23:13 |
| U mnie ból promieniuje do pośladka, powraca najczęściej jesienią gdy łatwiej o przewianie i wilgotno wokół, zdiagnozowano lumbago. Pomaga przyjmowanie jednocześnie leków przeciwzapalnych i rozkurczowych (na receptę)po ok. 10 dni stosowania jest spokój na wiele miesięcy. Doraźnie przyklejam na bolące miejsca plastry rozgrzewające zwykłe na minimum 24 godz.(tzn. nie żelowe i nie węglowe) te zwykłe wytwarzają więcej ciepłxxx są bezradni, od kilkunastu lat próbuję się wyleczyć, nie pomogła nawet kriokomora. | |
| Autor: | piratka07 9.12.2011, 23:34 |
| Witam, ja tez średnio raz w roku mam bóle , w tym roku ,,siekło,, mnie w sierpniu w trakcie zbierania ogórków, padal sobie deszczyk i zawiało.Tak jak w tym roku nie bolało jeszcze nigdy 5 godz wstawałam z łóżka . Zaczynałam od ketonalu i tramalu , później były zastrzyki gdzie pomagało przy 10 dawce,obecnie uważam ze najlepszy jest aglan(nie jego zamiennik , on jest gorszy ) mogę tez polecić czopki duo diclac (nie wiem jak się to pisze)Leki są oczywiście na receptę.Jak dopadnie najlepsze spanie na fotelu z mocno wyprostowanymi plecami (nic milego).A z poduszkami elektrycznymi radze uważać żeby skolei nie przegrzać nerek , podobno to nie za dobre dla nich.Życze zdrówka :) | |

Ból kolana może przeszkadzać w wykonywaniu obowiązków, zarówno w domu, jak i w pracy, zwłaszcza gdy nasila się podczas chodzenia, kucania czy klękania. Jest objawem, którego nie powinno się ignorować. Jeśli nie ustępuje przez kilka dni, należy skonsultować się z lekarzem (ortopedą).
Lordoza
Kręgosłup wygięty w stronę brzuszną. Chora osoba przypomina kaczkę. Coś to przypomina? A może po prostu Ty albo ktoś z Twoich znajomych ma takie schorzenie? Jest to lordoza.
Lordozy są naturalne i występują w odcinku szyjnym oraz lędźwiowym kręgosłupa. Jednak czasami się zdarza, że pogłębiają się i powodują trwałe deformacje ciała.