| Tytuł: | Do jakiego lekarza przy lumbago ? |
| Autor: | laviva 4.3.2010, 14:38 |
| Cierpię od czasu do czasu na mocny ból w dole pleców. Podobno to lumbago, czyli korzonki. Jaki lekarz specjalista jest pomocny przy bólach kręgoslupa? | |
| Autor: | Bartek 4.3.2010, 14:38 |
| w pierwszej kolejności udaj się do lekarza rodzinnego jeśli jeszcze nie byłaś, może wystarczające będzie okresowe leczenie przeciwbólowe i jakieś zabiegi, masaże jeśli nie to wśród specjalistów takimi problemami jak Twoje zajmują się neurolodzy, ortopedzi i reumatolodzy, jednak najlepiej będzie jak lekarz rodzinny da Ci skierowanie na RTG kręgosłupa, wtedy będzie można zdecydować do jakiego specjalisty powinnaś się udać | |
| Autor: | laviva 4.3.2010, 14:39 |
| Dziękuję, tak myślałam ale mąż uważał, że neurolog nie jest od tych spraw, więc chciałam go przekonać opinią fachowca. | |
| Autor: | 1.12.2010, 07:16 |
| witam,mam problem ,z bólem kręgoslupa u dołu jest to wręcz kłócie w jednym miejscu z promieniowaniem na lewą noge,lekarz dal mi tydzien zwolnienia,po tygodniu ból sie zmiejszyl ale dalej uniemożliwia mi ,normalność w xxx Dekarzem więc pracuje na wysokosciach,doktor twierdzi ze w takim stanie powinienem podjąć prace,czemu ja jestem xxxł mi zastrzyk tydzien zwolnienia ,tabletki przeciwbólowe,czy on ma racje skoro mnie dalej boli,?? | |

Ból kolana może przeszkadzać w wykonywaniu obowiązków, zarówno w domu, jak i w pracy, zwłaszcza gdy nasila się podczas chodzenia, kucania czy klękania. Jest objawem, którego nie powinno się ignorować. Jeśli nie ustępuje przez kilka dni, należy skonsultować się z lekarzem (ortopedą).
Lordoza
Kręgosłup wygięty w stronę brzuszną. Chora osoba przypomina kaczkę. Coś to przypomina? A może po prostu Ty albo ktoś z Twoich znajomych ma takie schorzenie? Jest to lordoza.
Lordozy są naturalne i występują w odcinku szyjnym oraz lędźwiowym kręgosłupa. Jednak czasami się zdarza, że pogłębiają się i powodują trwałe deformacje ciała.